A legjobb filmek, amiket meg kell nézned !

... avagy az én filmes bakancslistám :)


Komfortos mennyország


A tizennégy éves Susie egy napon nem érkezik haza az iskolából. Ahogy telik-múlik az idő a Salmon család aggódni kezd a legidősebb lányuk miatt, aki nem szokott kimaradni ilyen sokáig. Kétségbeesve keresni kezdik, de nem találják. A rendőrség kinyomozza, hogy Susie gyilkosság áldozata lett, ám a tettest nem sikerül elfogni. Közben kiderül, hogy a kislány a föld és a mennyország között van, onnan tekint le a családjára, melyben mindenki a maga módján próbálja feldolgozni a tragédiát. Jól ismeri a gyilkosát is, aki sokkal közelebb van hozzájuk, mint azt bárki gondolná.

 Egy halott lány naplója
"Alice Sebold regénye az amerikai megjelenés után olyan eladási adatokat produkált, hogy képes volt Stephen Kinget és J.K. Rowlingon is maga mögé utasítani, bebizonyítva ezzel azt, hogy a szépirodalom nem halott. Ezt a bestseller ihlette meg aztán Peter Jacksont."

A koszorúslányok bosszúja


Megnézheted online itt >>>  http://youtu.be/AVtG2u5MLhU


A szív dallamai

A szív dallamai (Music of the Heart) (színes, magyarul beszélő, amerikai életrajzi dráma, 124 perc, 1999) Roberta Guaspari világa összeomlik, mikor a férje otthagyja őt és két kisgyermekét. A válás után megesküszik, hogy életét ezután saját szabályai szerint fogja élni. A biztonságos kisvárosból Amerika egyik legkeményebb környékére, Kelet-Harlembe költözik. Végre meg akarja valósítani álmát: hegedülést akar tanítani. Nincs túl sok tapasztalata a gyerekekkel, de van tehetsége, eltökéltsége - és vannak hegedűi. A gyerekek, a szülők és az iskolaigazgató eleinte szkeptikusak, de Roberta olyan szenvedéllyel tanít, ami ragályos, és a kis hegedűsök hamarosan hihetetlen eredményeket produkálnak. Díjak és jelölések: Golden Globe díj (2000) - Legjobb női alakítás jelölés: Meryl Streep Oscar-díj (2000) - Legjobb női alakítás jelölés: Meryl Streep




A szeretet szimfóniája

(August Rush)

A fiatal ír gitáros egy nap találkozik egy csellistával New Yorkban. A találkozásból egy gyermek fogan, August Rush, ám a fiú árvaként nő fel. A különleges zenei tehetséggel megáldott gyermek tehetségét arra használja fel, hogy megkeresse szüleit. Egy nap, egy idegen Wizard nevű férfiban lel segítségre, így együtt indulnak útjukra...


Végül itt a kedvenc filmem, mert én is szeretném, ha ezt mindenki látná, és hogy azt a bizonyos piros gombot sosem nyomná meg senki ... :

Veszélyes jövő (On the Beach)

" ... ezt a filmet mindenkinek meg kellene nézni, aki a piros gomb közelében ül,
mert akkor biztos, hogy azonnal elkezdenék az atomfegyverek felszámolását.
Ezzel a megállapítással mélységesen egyetértek.
S azzal is, hogy ezt a filmet mindenkinek látni kell. "
Miután Kína Taiwani blokádja nukleáris háborúba sodorja az országot Amerikával, valaki, valahol megnyomja a piros gombot. Kitört a harmadik világháború, és az atomcsapások után csak üszkös romok maradtak. A szörnyű pusztítás csak az emberi civilizáció nyomait hagyja maga után - legfőképp Ausztráliában. A déli kontinens lakói kívülállókként figyelték, ahogy a nukleáris holokauszt során elpusztul az északi féltekén az élet. A radioaktív felhő azonban megállíthatatlanul terjeszkedik dél felé, megsemmisítve az ausztrálok túlélési reményeit, maximum egy évük van a a csendes halálig. Egy amerikai tengeralattjáró, mely a katasztrófa után szerencsésen elérte az ausztrál partokat,most az utolsó küldetésére készül... "


Ezt a leírást találtam még róla (itt >), és teljes mértékben egyet tudok érteni a szerzőjével :
"Ez a két részes, kétoldalas DVD-n árusított, összesen valamivel több, mint 3 órás film ott kezdődik, ahol a legtöbb abbamarad: Atomháború. Megnyomják a piros gombot, és az ígérgető politikusok képei után csak a csend marad. A Földet radioaktív felhő lepi el, az északi féltekén nukleáris tél honol. Egy amerikai tengeralattjáró azonban megússza a szennyeződést, és Dél felé tart, nem hiába: a felhő egyelőre csak Északon pusztít, Ausztrália megmenekült. A tengeralattjáró Melbourne-ben köt ki, ahol jó hírek fogadják: Elképzelhető, hogy bizonyos okoknál fogva az Északi Sarkkör közelében már lehetséges életben maradni, így a megmaradt népesség egy része a folyamatosan egyre délebbre húzódó nukleáris felhő elől menekülve túlélhetne. Az idő szorít, és ki kell deríteni, tényleg lehetséges-e ott élet.

A Veszélyes Jövő nem akciófilm, és nem fantasztikus film. Ami igazán tetszik benne, hogy végig abszolút hiteles marad. Egy olyan világot mutat be Melbourne anarchikus, reményvesztett városán és lakóin keresztül, amit valóban el lehet képzelni egy atomháború után. Ez nem a Mad Max, nem vörös sivatagban élnek az emberek. Ausztrália még érintetlen, de az embereken látszik a tanácstalanság. Ebben a helyzetben csillan fel a reménysugár, és hőseink (akik egyáltalán nem hősök) így indulnak el, hogy kiderüljön, van-e remény az emberiség számára.

A film hosszának köszönhetően van idő megismerni a karaktereket. A marcona tengeralattjáró parancsnokot, aki elveszítette az egész családját; a végtelenül cinikus, a halállal már-már megbarátkozó tudóst, aki őrültnek tűnik, de nem az; az ausztrál tengerészet tisztjét, aki boldog feleségével és a kislányával - és mindehhez a háttér, ami roppant hitelessé teszi a filmet: Benzin nincs, áram is csak alig, a síneken újra gőzmozdony jár, Melbourne high-tech felhőkarcolói között pedig szemetes utcák, lovaskocsik, fosztogatók és reményvesztett emberek, akik jobb híján az utcán tengetik az idejüket. Megszűnt az a világ, amit eddig ismertek, és jóformán alig működik valami. A tengeralattjáró legénységét is megismerhetjük, és kötődünk is hozzájuk, hiszen a film jelentős hányadát "velük töltjük". Egyszóval adva van egy hiteles háttér, és sok érdekes, emberi, nem eltúlzott karakter, akikkel lehet azonosulni. Talán ezért is jó, hogy a Veszélyes Jövő tévéfilm, és nem valami óriásköltségvetésű mozi. Földhözragadtabb, lassabb lefolyású, érthetőbb és értékelhetőbb.

De nem ettől tetszik. Amitől a film igazán megdöbbentő, az a végkifejlet. Az, hogy itt nem happy-end van. Mert valljuk be, egy atomháború után nem is lehetne. Nem, itt hosszasan ecsetelik nekünk, ahogy szertefoszlik a leghalványabb reménysugár is, ahogy a legénység rádöbben, nincs tovább, és ahogy Ausztráliát is lassan ellepi a sugárzás, és mindenki, MINDENKI meghal. Talán épp attól fájdalmas nagyon, hogy olyan lassan, részletesen látjuk az egészet. Az emberek sorban állnak a méregért, hogy inkább magukat öljék meg, ne a szörnyű sugárbetegség végezzen velük; láthatunk sok sugárfertőzött holttestet és beteget, és végül láthatjuk, ahogy a főszereplők is, akiket megkedveltünk, hogyan birkóznak meg a biztos halál tudatával, a tehetetlenség terhével, hogyan búcsúznak el egymástól...

Már sokszor láttam a filmet, de még mindig megrázó. Az utolsó fél-háromnegyed óra zenéje, jelenetei annyira drámaiak, gyomorszorítóan reménytelenek, amit így leírni nem tudok. Mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg, ha tudja, mert még a történet tudatában is kijózanító élmény. És igazán az az elgondolkodtató, hogy ez akár meg is történhet... Ezt a filmet Irán és Észak-Korea vezetőinek is látni kellene. Csak remélni tudom, hogy a jövő a valóságban nem ennyire veszélyes..."






és még ezeket is szeretem : 
Édesek és mostohák
Lopott idő
P.S. I love you
Ház a tónál
Szitakötő
Komfortos menyország
Blue valentine
Schindler Listája
Ryan Közlegény megmentése
Forrest gump
Parfüm
A doboz
Nyisd ki a szemed


És néhány  lista az internetről, ezeket meg kell néznem, illetve lehet hogy láttam is néhányat, de nem emlékszem rájuk a címük alapján :) :
Tamás listája:
1.Viharsziget
2.1408-as szoba
3.Az árva
4.A tűzben edzett férfi
5.Másvilág
6.Csúcshatás
7.Hazatérés
8.Számkivetett
9.Zongorista
10.Felejtés
11.Felejtés bére
12.Gettómilliomos
13.Isten városa
14.Pillangó hatás ezt láttam, tetszett
15.Gran Torino
16.Benjamin Button különös élete ezt láttam, tetszett
17.Requiem egy álomért
18.Amerikai historia x
19.Tökéletes trükk
20.Apró titkok
21.7 élet
22.A nyughatatlan
23.A remény rabjai
24.Életrevalók
25.Elrabolva
26.A sebezhetetlen
27.Vissza a jövőbe
28.A gépész
29.David Gale élete
30.Ip man
31.Nyakörv
32.Mr.Nobody
33.Holnapután
34.A segítség
35.Apocalypto
36.A hullám
37.Fekete hattyú
38.A boldogság nyomában
39.Millió dolláros bébi
40.Kapj el ha tudsz

és: 
Pokol édenkert
The Tall Mant
Misfits 
127 óra
Homeland (sorozat)
Killing 
Gone
Following 
Blue valentine
Beszélnünk kell Kevinről
Halálsoron
Életrevalók
Hallgass a szívedre
Egy kosaras naplója
Rekviem Egy Álomért
A tökéletes trükk




És Neked van filmlistád?

2 megjegyzés:

Vikóc írta...

A napokban láttam A szív bajonai című filmet.
Csak ajánlani tudom: 100%

Dia írta...

Köszi ! megnézem :)

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com