bento dobozok - Egy étkezésen belüli ideális adag

avagy az amerikai Laptop ebéd és japán Bento doboz segít a fogyókúrában?

Szerintem igen ! Miről is van szó tulajdonképpen? Hát a mértéktelen evésről . Kimerem a tányérba a levest , megeszem. Kimerem a másodikat, azt is megeszem. Tálalom a desszertet, azt is megeszem.  Kisgyerek koromban is mindig azt sulykolták belém, hogy edd meg szépen mindet... Nem szabad a tányéron hagyni semmit, mert az pazarlás. Afrikában a gyerekek éheznek, Te meg finnyáskodsz? Kidobnád a maradékot?
Én meg szót fogadtam, és mindig mindent belapátoltam...
De a fogyókúra egyik alapvető eleme, hogy már nem is tudjuk, hogy mekkora az az adag, amit egy étkezés alkalmával nyugodt szívvel elfogyaszthatunk. Persze sokszor hallom, és olvasom, hogy csak addig szabad enni, amíg érezni fogjuk, hogy már elmúlt az éhségérzet, és egy falattal sem többet.
Na, igen, ez biztos így van, de az is biztos, hogy nem olyan emberek mondják ezt, akik kövérek, falásrohamoktól szenvednek, vagy imádnak enni. 
Konkrétan én nem foglalkozom sem az éhséggel, sem annak elmúlásával. Csak eszem, eszem, amíg van előttem étel.
Ha kevesebbet teszek a tányérra, akkor csak annyit eszem. 

Bamboo Vágódeszkák a Bentology Bento Box Saláta füge, prosciutto, Rukkolák és parmezán kész ebéd egy bento box set
Forrás: http://laptoplunch.blogspot.com
Tehát az elsődleges tervem az optimális  mérték meghatározása. 

Egy amerikai lány oldalán találkoztam először a Laptop ebéd fogalmával, és bizony ez nem hagyott nyugodni. Mi az, hogy laptop ebéd? A magyarázat nagyon egyszerű, egy műanyag fedeles tálca, amiben több kisebb ételdoboz van - és mindez elfér a laptopodon :) Egyébként nagyon inspiráló ez az amerikai blog, Taralynn rengeteget fogyott az életmódváltás segítségével , és a titkát meg is osztja az olvasóival.
Egy csomó olyan étel összeállítást ajánl, ami 500 kalóriát tartalmaz, és olyan gusztusosak, hogy mindet megkóstolnám. Mivel sok receptet is leír, végül is miért ne próbálhatnám ki mindet? Igaz? A Laptop ebéd - dobozok  weboldalán részletes magyarázat található arról, hogy miért hozták létre ezeket a dobozokat, kiknek ajánlják, rengeteg recepttel, és inspiráló fotóval.
Táplálkozási szakértők dolgozták ki, hogy miből, mennyi az ajánlott adag, és mindez belefér a Laptop ebéd dobozunkba >>>

Bamboo Vágódeszkák a Bentology Bento Box Saláta füge, prosciutto, Rukkolák és parmezán kész ebéd egy bento box set

A dobozok egyébként sok féle színben kaphatóak, jellemző rájuk , hogy könnyen tisztíthatóak, jól záródnak , így bárhová magunkkal vihetjük őket, akár iskolába, akár munkahelyre, vagy akár egy kirándulásra.
A kisebb dobozok méretei optimálisak, éppen annyi fér el bennük, amennyi az ajánlott mérték egy-egy féle ételből.

Forrás: http://www.laptoplunches.com/
Az oldalukon látható magyarázó rajzra ráírtam a fordítást az egyszerűség kedvéért - nem túl esztétikusan, de nem is az volt a célom vele :)
Beírkáltam a dobozok méreteit is, hiszen nem valószínű, hogy sikerül elfogadható áron hozzájutnom egy ilyen szetthez, kénytelen leszek saját magam összeállítani egyet.


Tehát a méretek centiméterben:
külső nagy doboz mérete: 23 x 18 x 6
Belső ételdobozok mérete: 
2 db nagyobb  = 12 x 8 x 5 >>> az egyik a zöldségeknek, a másik a szénhidrátoknak
2 db közepes = 8 x 6 x 5 >>> az egyik a gyümölcsöknek, a másik a fehérjéknek

1 db kicsi = 5 x 4 x 4  >>> a calciumnak :)

Lássunk néhány konkrét példát, hogy festenek az ételek a dobozokban :

Csirke és sajtos rizs : 


Forrás: http://laptoplunch.blogspot.hu/2014/01/perfect-portions-make-deliciously.html
Mángold és tofu:
Forrás: http://www.laptoplunches.com/rss/328/swiss-chard-tofu.html
Rizs saláta és hummusz:
Forrás: http://www.laptoplunches.com/rss/334/Bento-Lunchbox-Potluck-Sides.html

Itt már bejön a tálcánkra egy cuki kis kiegészítő, egy szilikon muffin sütő forma, amiben édes burgonyából készített hummuszt kínálnak.  Azon kívül, hogy sütésre is használhatjuk , lehet benne szeparálni a dobozban mártásokat, krékereket, apró magvakat. Nagyon aranyosak, meghozzák az étvágyat :)


Most kanyarodjunk vissza egy kicsit az eredethez, hiszen az amerikai dobozokat a japán Bento dobozok ihlették .


A bento kultura egészen az 1180-as évekig vezethető vissza, és napjainkban kész művészet lett belőle.

Nagyon érdekes, ahogy a japán Bento dobozok tálalják az ételt. Gusztusos, ínycsiklandó, sok-sok zöldség - látszik a fotókról, hogy egészséges étkezést biztosít.Találtam magyar nyelvű cikkeket is a témában, melyeket szeretettel ajánlok olvasgatásra:
Végül megállapíthatom, hogy teljes mértékben tudok azonosulni ezzel az étkezési formával, de mivel nem szeretek műanyagból enni, ezért próbálok keresni a szisztémához illő porcelán edényeket. Mondjuk az alábbi bentót egy az egyben elfogadnám :)

Szeretet és nagy ölelés !

DiaAzért írhatnál ám ide Te is nekem néha ... ♥

Nincsenek megjegyzések:

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com